Musiikki elokuvissa

Musiikki on aina ollut tärkeä osa elokuvaa, se oli sitä jo mykkäfilmien aikaan ennen kuin ääni osattiin ottaa mukaan filmille, sillä mykkäelokuvia useimmiten säestettiin musiikilla elokuvateatterissa.

Nykyään musiikilla on paljon erilaisia tehtäviä elokuvassa. Se voi ohjata tunteita, ilmentää jatkuvuutta tai sen avulla voidaan katsojan huomio kiinnittää ohjaajan haluamalla tavalla johonkin tiettyyn asiaan elokuvassa. Musiikilla voidaan kuvata myös elokuvan hahmojen luonteenpiirteitä ja henkilöiden välisiä suhteita.

Muistatko minkälainen musiikki Uuno Turhapuro-elokuvissa on? Musiikki voi olla myös ikään kuin irrallaan elokuvan visuaalisesta puolesta ja sillä voidaan tuoda elokuvan kohtaukseen jotain uutta. Vaikkapa hilpeyttä tai jännittynyttä tunnelmaa voidaan luoda oikeanlaisella musiikilla sinänsä neutraaliin kuvaan.

Musiikki voi olla myös aivan vastakkaista kuvan sisällön suhteen. Tällaisia esimerkkejä löytyy vaikkapa Stanley Kubrickin, Oliver Stonen ja Quentin Tarantinon elokuvien kohtauksista.

Elokuvan musiikkia voidaan luokitella eri tavoilla. Voidaan esimerkiksi puhua ns. scoring-musiikista, jolla ei ole elokuvassa suoraa vastinetta, eli äänen tarkoitus on luoda tunnelmaa. Source-musiikista taas puhutaan silloin, kun musiikin synnyttävä asia on näkyvissä. Tällainen voi olla vaikka kitaraa soittava mies tai bändin konsertti. Eräänlainen ääritapaus on toisaalta musikaali, jossa musiikilla on aivan keskeinen osuus elokuvassa, ja tyypillisessä musikaalissa elokuvan juoni aika ajoin katkeaa kun päähenkilöt ryhtyvät laulamaan. Tunnettuja musikaaleja ovat mm. Sound of Music, Viulunsoittaja Katolla (Fiddle on The Roof) ja John Travoltan tähdittämä Saturday Night Fever. Suomalaisista musikaaleista voi mainita ainakin elokuvan Jos Rakastat (2010), joka on Neil Hardwickin ohjaama ja Katja Kallion käsikirjoittama. Sen musiikki koostuu suurelta osin suomalaisista pop-klassikoista, kuten Viidestoista Yö (Juice), Minä suojelen sinua kaikelta (Ultra Bra), Lasten mehuhetki (Tuomari Nurmio) ja Rakkaus on lumivalkoinen (Yö). Elokuvan musiikin voi myös hankkia CD-muodossa. Toinen merkittävä suomalainen musiikkiaiheinen elokuva on Hurriganes-yhtyeestä kertova Ganes (2007), jonka on ohjannut J.P. Siili. Tässä elokuvassa on tietysti suuressa osassa Hurriganesin musiikki.