Musiikki peleissä

Musiikki ja äänitehosteet ovat varsin olennainen osa pelin käyttöliittymää ja pelikokemusta. Ensimmäisissä videopeleissä 1970- ja 1980-luvuilla äänet olivat vielä nykymittapuun mukaan yksinkertaisia, mutta silloinkin ne jo täydensivät pelikokemuksen ja toimivat myös tärkeänä osana käyttöliittymää.

Esimerkiksi jokin pelin toiminto, oli se sitten hyppy tai jonkin aseen laukaiseminen synnyttää pelissä jonkinlaisen äänen. Tämä myös auttaa pelaajaa tietämään, että hänen toimintonsa on onnistunut. Musiikkia käytettiin peleissä usein myös fanfaareina, eli ilmoittamaan vaikkapa jonkin pistemäärän saavuttamisesta, tai pelin loppumisesta. Ennen pelin alkua soi usein myös jonkinlainen tervetulofanfaari.

Musiikki hoitaa nykyäänkin aivan samoja perustehtäviä pelissä, mutta sen merkitys on kasvanut entisestään niin, ja tiettyyn peliin, vaikkapa Angry Birdsiin parhaiten sopivan musiikin etsimisessä on varmasti käytetty suuri määrä työtunteja. Tuloksena onkin syntynyt peli, jossa on varsin omaperäinen musiikki. Parhaimmillaan musiikki toimiikin pelin musiikillisena ikonina: kun kuulee vaikka vain pienen pätkä Larryn tai Angry Birdsin musiikkia, tietää heti, että lähistöllä joku pelaa.

Larryn kaltaista täydellisesti peliin sopivaa musiikkia löytyy myös vaikka sellaisista peleistä kuin Enchanted Crystals, jota voi pelata Betsafessa. Myös esimerkiksi Cowboy’s Treasure ja Eagles Wings-peleissä on tyylikkäitä musiikkiraitoja. Molemmat pelit voi myös pelata Betsafen kasinossa.

Oma lukunsa ovat musiikkipelit, joissa useimmiten soittaminen on pelin perusidea. Yksi tunnetuimpia musiikkipelejä on tietysti Guitar Hero, jossa pelaaja ”soittaa” kitaraa tai bassoa taustamusiikin mukana. Vastaava peli on olemassa myös rumpaleille. Pelaamisen ei välttämättä tarvitse olla soittamista, vaan se voi olla myös vaikkapa tanssimista musiikin mukana. Karaoke-lauluakin voi nykyään harrastaa pelin muodossa, sillä laite näyttää kappaleen jälkeen laulajalle hänen pistemääränsä, ja laulajat voivat tällä tavalla kilpailla keskenään.

Peliin parhaiten sopivan musiikin löytämiseen tai säveltämiseen käytetään nykyajan peliteollisuudessa paljon resursseja. Tämä johtuu nimenomaan siitä, että musiikki on niin tärkeässä asemassa parhaimman mahdollisen pelikokemuksen luomisessa. Oikeanlainen musiikki sulautuu osaksi peliä ja auttaa pelaajaa uppoutumaan peliinsä täysin ja keskittymään omaan suoritukseensa.