Musiikki videopeleissä

Kun ensimmäiset videopelit luotiin, eivät ammattisäveltäjät säveltäneet niissä kuultavaa musiikkia vaan asialla olivat itse pelin kehittäjät. Heillä ei useimmiten ollut minkäänlaista ammatillista koulutusta ja musiikin olemassaolon pelissä määräsi pitkälti pelin RAM-muistin määrä, josta suurin osa oli tietysti varattu pelin grafiikalle. Musiikki saattoi koostua vain äänitehosteista tai yksinkertaisesta, ns. chiptune-musiikkia.

1990-luvun lopulle tultaessa saattoi peleissä kuulla enemmän elokuvamusiikin tavoin toimivaa musiikkia, ja 2000-luvulle saavuttaessa ilmestyi markkinoille pelejä, jotka perustuivat itse musiikin tuottamiseen ja sen soittamiseen, kuten esimerkiksi Guitar Hero.

Nykyään videopelien ja elokuvien muistuttaessa yhä enemmän toisiaan, on musiikilla videopeleissä samankaltainen tehtävä kuin elokuvamusiikilla. Ammattisäveltäjät tekevät musiikkia videopeleihin ja työskentelevät yhteistyössä pelikehittäjien kanssa. Nykyisin pelimusiikin säveltäjiä arvostetaan ja pelimusiikista jaetaan palkintoja, arvostettua The British Academy of Film and Television Arts eli BAFTA:a myöten.

Musiikkiraita tunnelmanluojana

Yksinkertaisimmissa peleissä, kuten kilpa-ajo- ja slottipeleissä, musiikki on usein loopattua, ja sen tehtävä on pääasiallisesti luoda dynaaminen ja hypnoottinen tunnelma, joka saa pelaajan unohtamaan ajankulun. Slottipeleihin voi käydä tutustamassa Nettikasinovertailu-sivustolla. Monimuotoisimmissa peleissä musiikin tehtävä on pitkälti sama kuin elokuvissakin eli johdattaa pelaaja kohtauksesta toiseen.

Tärkeintä sekä videopeleissä ja elokuvissa on maailman luominen. Maailman, joka saattaa poiketa hyvinkin paljon elämästämme todellisuudesta. Pelin musiikki auttaa pelaajaa uppoamaan pelin maailmaan luomalla vahvan pelille ominaisen tunnelman. Jos musiikki ei tue tätä tehtävää, kärsii koko pelin uskottavuus eikä pelaaja jaksa kauaa seurata tarinankerrontaa tai hahmoja, olivat ne miten erinomaisia tahansa.

Tietoa sävelten välityksellä

Musiikin tehtävä on myös välittää informaatiota. Videopeleissä informaatio on yhtä tärkeää kuin tunne-elämys ja musiikki on erinomainen väline esimerkiksi muuttuvien tilanteiden kommunikoinnissa pelaajalle. Musiikki voi kertoa taistelun alkamisesta ja päättymisestä, voitosta ja häviöstä. Myös pelkkä hiljaisuus voi kertoa paljon, kun musiikin yhtäkkinen puuttuminen ravistelee pelaajan hereille.

Musiikki vaikuttaa myös vahvasti pelaajan tunteisiin, jopa manipuloiden niitä. Musiikki auttaa pelaajaa samaistumaan pelin henkilöihin ja elämään heidän vaikeuksissaan ja voitonhetkissään mukana. Kun oikeatunnelmainen musiikki yhdistyy upean kerronnan ja visuaalisuuden kanssa, se soittaa tunteitamme kuin mitä instrumenttia tahansa. Meille jää pelaamisesta erinomainen kokemus, onhan musiikilla syvät psykologiset vaikutukset.