Musiikkifestivaalit Suomessa

Yksi asia mistä tietää, että kesä on tullut Suomeen, on erilaiset musiikkifestivaalit eli ”festarit”. Niitä järjestetään eri puolilla maata aivan kesän alusta aina Elokuun loppuun saakka.

Yksi vanhimmista suomalaisista musiikkifestivaaleista on Pori Jazz, joka perinteisesti pidetään keskikesällä Porissa. Vuonna 2014 se ajoittuu Heinäkuun 12. ja 20. päivän väliin. Tapahtuman pääpaikka on Kirjurinluoto, mutta festivaaliin kuuluu erilaisia oheistapahtumia eri puolella Porin kaupunkia. Vaikka nimensä mukaisesti tämä Porin ylpeys on jazz-musiikkiin keskittynyt festivaali, on esiintyjien joukossa myös bluesin, etnomusiikin ja progressiivisen rokin nimiä. Porin jazz on imagoltaan koko perheen festivaali.

Tietysti varsinkin nuorisoa kiinnostavat lähinnä kuitenkin varsinaiset rock-festivaalit, joilta järjestetään runsaasti eri puolilla Suomea, ja niillä on useimmiten myös ulkomaisia, joskus huomattavan nimekkäitäkin esiintyjiä. Vanhin rock-festivaali Suomessa on Turun Ruissalossa pidettävä Ruisrock., joka järjestettiin ensimmäisen kerran juo vuonna 1970. Pitkään oltiin siinä käsityksessä, että Ruisrock on Euroopan vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty rock-festivaali, kunnes selvisi, että Hollannissa pidettiin vain muutama kuukausi aikaisemmin ensimmäinen Pinkpop. Ruisrock herätti aikanaan huomiota ja jopa paheksuntaa, sillä vaikka pitkätukkaisia nuoria, sekä tyttöjä että poikia, oli jo näkynyt katukuvassakin muutaman vuoden, nyt he ”valtasivat” kokonaisen puiston. Ruisrock tuli kuitenkin jäädäkseen, ja jo seuraavina vuosina se sai nopeasti seurakseen muita festivaaleja. Ruisrockissa käy nykyään keskimäärin 70000 ihmistä.

Toiseksi vanhin rock-festivaali Ilosaarirock on täysin talkoovoimin toimiva tapahtuma, jonka tarkoitus ei ole tuottaa kaupallista voittoa. Se järjestetään Laulurinteellä Joensuussa yleensä heinäkuun puolivälin aikaan. Muita suosittuja rock-festivaaleja ovat Tulivuorirock Lappajärvellä, Seinäjoen Provinssirock, jossa on ollut joinakin vuosina jopa 80000 ihmistä, sekä Mikkelin Jurassic Rock. Nämä tapahtumat järjestetään yleensä niille varatuilla maastoalueilla, joihin rakennetaan tilapäisesti esiintymislava, aidat, wc-tilat ja muut puitteet. Kaupunkitapahtumia edustaa taas esimerkiksi Turun Down By The Laituri, joka järjestetään ravintoloissa ja muissa konserttipaikoissa ympäri Turkua.

Hieman toisenlaista musiikkia tarjoavat Kaustisten kansanmusiikkifestivaali ja maailmanmusiikkijuhla Etnosoi, joka järjestetään poikkeuksellisesti vasta Marraskuussa. Helsingissäkin pidetään Elokuun puolivälissä kaksi viikkoa kestävä tapahtuma Helsingin Juhlaviikot, joka oli alunperin lähinnä klassisen musiikin juhla, mutta nykyään mukana on paljon myös etnoa ja jazz-musiikkia. Helsingin Juhlaviikot on myös perinteinen kaupunkifestivaali, jonka pääesiintymislava on usein ollut Kaisaniemen Puistossa.